پایگاه خبری آفتاب
۱۲ /خرداد /۱۴۰۵
Tuesday 02 June 2026
۰۱:۳۳
کد خبر:۷۹۴۰۲۴
۱۰:۴۷
۱۴۰۱/۰۶/۲۲
تشدید فشار مالیاتی دولت به مردم در اوج تحریم‌ها و رکود اقتصادی توام با فقدان عدالت مالیاتی

مالیات‌ستانی قاجاری دولت رئیسی از مردم تحت فشار| رکورد مالیاتی ۴۲ سال اخیر شکست

مالیات‌ستانی قاجاری دولت رئیسی از مردم تحت فشار| رکورد مالیاتی ۴۲ سال اخیر شکست
برخی کارشناسان سیستم مالیاتی جدید را با نظام مالیه دوره قجری مقایسه کرده‌اند. در زمان فتحعلی‌شاه مالیه ایران پنج کرور تومان تعیین شده بود و رعیت فارغ از آنکه درآمد سالیانه‌اش چگونه می‌بود، بایستی خراج مشخص شده را می‌پرداخت. در دوران زمامداری وکیل‌الملک ثانی در سال‌های ۱۲۹۱ – ۱۲۹۴ قمری در کرمان با توجه به رکود اقتصادی، مردم در پرداخت مالیات دچار مشکل شدند. میرزا مهدیخان، کلانتر کرمان نیز به عنوان راه حل برای ادب کردن رعایا، بر میزان مالیات افزود. همچون نظام مالیه دور قاجار که انواع مالیات‌های جدید مانند «باج، سیورسات، صادر و قلقانه» به مردم تحمیل می‌شد. در حال حاضر نیز عطش قابل توجهی در نظام مالی کشور برای بسط و گسترش تعرفه‌های درآمدزا برای دولت، بی‌اعتناء به وضعیت عمومی نه چندان خوشایند اقتصاد، به چشم می‌خورد.
۱۰:۴۷
۱۴۰۱/۰۶/۲۲
به گزارش خبرگزاری آفتاب،

هیرش سعیدیان- با توجه به کاهش درآمد‌های نفتی، در بودجه ۱۴۰۱، مقرر شده است که از مجموع ۶۶۴ هزار میلیارد تومان درآمد‌های دولت سیزدهم، مبلغ ۵۲۶ هزار میلیارد تومان از محل درآمد‌های مالیاتی تامین شود. این میزان حداقل دو برابر رکورد مالیات اخذ شده در تمام ۴۲ سال اخیر است. دولت در دو راهی اصلاح ساختارها، کوچک‌سازی و کاهش هزینه‌ها، یا اخذ مالیات بیبشتر، گزینه دوم را انتخاب کرده است.

داود منظور رئیس سازمان امور مالیاتی و دیگر مدیر برآمده از دانشگاه امام صادق، در دولت، از وصول ۱۱۲ درصدی مالیت‌های پیش‌بینی شده در بودجه خبر داد. دولت بدون احتساب مالیات و حقوق گمرکی واردات، ۳۰۶ هزار و ۱۶ میلیارد تومان مالیات اخذ کرده است.

به تازگی نیز شورای پول و اعتبار مصوب کرد که چنانچه یک حساب بانکی بیش از ۱۰۰ تراکنش واریز به حساب در ماه داشته باشد و ۳۵ میلیون تومان در تراکنش‌ها جابه‌جا شود، باید مالیات بپردازد. هرچند اصغر ابوالحسنی قائم مقام بانک مرکزی، اظهار کرد که چنانچه فرد مدعی باشد که حساب او علی‌رغم سقف گردش ۳۵ میلیون تومانی، تجاری نیست می‌تواند مدارک خود را به سازمان امور مالیاتی ارائه کند. با توجه به این اظهارات در واقع اصل بر گناهکاری و تجاری بودن حساب است و خود شخص باید ریسک اتلاف قابل توجه زمان، دوندگی‌های مرسوم و کنکاش با بروکراسی فرساینده دولتی را بپذیرد تا ثابت کند، حساب او تجاری نیست. این در حالی است که احتمالاً با توجه به رقم زیر یک میلیون تومان مالیات یک حساب با گردش حداقل ۳۵ میلیون تومان، بسیاری ترجیح دهند که رقم تعیین شده مالیات را بپردازند تا آنکه هر ما در یک پروسه طولانی حقوقی، درگیر شوند.

محمدرضا نجفی منش، رئیس کمیسیون کسب‌وکار اتاق تهران به تازگی گفت که، ایران رتبه اول مالیات‌ستانی در منطقه و یکی از بالاترین رتبه‌های جهانی در اخذ مالیات را کسب کرده است. این در حالی است که به نوشته الشرق الوسط کابینه عربستان به تازگی به ریاست سلمان عبدالعزیز، مصوب کرد بازار‌های ۱۰۰ درصد معاف از مالیات در بسیاری از مداخل دریایی، مرزی، بنادر و فرودگاه‌های آن کشور تشکیل شود.

حتی شهرداری تهران نیز اخیراً از گاریچی‌های مستقر در بازار تهران، عوارض مضاعفی طلب کرده است.

فشار مالیاتی دولت به مردم در اوج تحریم‌ها و رکود اقتصادی، به اعتراضات بازاریان در شهر‌های مختلف از جمله تهران، شیراز و اصفهان انجامید.

برخی کارشناسان سیستم مالیاتی جدید را با نظام مالیه دوره قجری مقایسه کرده‌اند. در زمان فتحعلی‌شاه مالیه ایران پنج کرور تومان تعیین شده بود و رعیت فارغ از آنکه درآمد سالیانه‌اش چگونه می‌بود، بایستی خراج مشخص شده را می‌پرداخت. در دوران زمامداری وکیل‌الملک ثانی در سال‌های ۱۲۹۱ – ۱۲۹۴ قمری در کرمان با توجه به رکود اقتصادی، مردم در پرداخت مالیات دچار مشکل شدند. میرزا مهدیخان، کلانتر کرمان نیز به عنوان راه حل برای ادب کردن رعایا، بر میزان مالیات افزود.

در حال حاضر نیز گزارش‌های پرشماری از سوی مردم، اصناف و بازاریان در شبکه‌های اجتماعی بازتاب یافته است، مبنی بر تهدید سازمان امور مالیاتی بر اخذ جریمه دیرکرد و تشکیل پرونده مالیاتی. این درحالی است که این مودیان مالیاتی اظهار می‌دارند که به دلیل تحریم، کاهش قدرت خرید مردم و افزایش قیمت‌ها به سختی شغل و کسب و کار خود را سرپا نگاه داشته‌اند.

همچون نظام مالیه دور قاجار که انواع مالیات‌های جدید مانند «باج، سیورسات، صادر و قلقانه» به مردم تحمیل می‌شد. در حال حاضر نیز عطش قابل توجهی در نظام مالی کشور برای بسط و گسترش تعرفه‌های درآمدزا برای دولت، بی‌اعتناء به وضعیت عمومی نه چندان خوشایند اقتصاد، به چشم می‌خورد. رئیس سازمان امور مالیاتی کشور به تازگی از اضافه شدن ۳ پایه مالیاتی جدید خبر داد.

تشدید فشار مالیاتی توام با فقدان عدالت مالیاتی

علاوه بر تشدید فشار‌های مالیاتی، بی‌عدالتی مالیاتی نیز بردامنه انتقادات افزوده است. سازمان اوقاف با ۱.۳۰۰ میلیون رقبه شامل باغ، زمین، ساختمان، بزرگ‌ترین ملاک و زمین‌دار کشور است. در حالی که طبق آمار‌های رسمی کمتر از ۵ درصد از درآمد‌های این ثروت قابل توجه، صرف امور خیرات می‌شود، این نهاد از پرداخت مالیات معاف است. پورمختار رئیس وقت کمیسیون اصل ۹۰ مجلس، رسماً عناصری در این سازمان را متهم به زمین‌خواری و فساد کرد.

آستان قدس، آستان معصومه، آستان شاهچراغ، بنیاد پانزده خرداد، بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، ستاد اجرایی فرمان امام، سازمان اقتصادی کوثر، بنیاد علوی و ده‌ها سازمان و نهاد دیگر که در مجموع بیش از ۳۰ درصد از اقتصاد کشور را در اختیار دارند نیز از پرداخت مالیات معاف هستند.

در حالی که بر اساس اعلام وزارت راه و شهرسازی، بیش از ۲ میلیون خانه خالی در کشور وجود دارد. در ۲ ماهه اول ۱۴۰۱ تنها مبلغ ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان مالیات از خانه‌های خالی دریافت شد. بسیاری از این خانه‌ها، متعلق به شرکت‌های بانکی و نهاد‌های خصولتی قدرتمند است.

مافیای کنکور و مدارس پرسود غیرانتفاعی نیز تحت عنوان «معافیت مالیاتی تعلیم و تربیت» از بخشش‌های مالیاتی بهره می‌برند.

صد‌ها گریزگاه مالیاتی دیگر نیز برای آنچه که در اقتصاد از آن‌ها به عنوان «خودی» یاد می‌شود وجود دارد. معافیت مالیاتی تعاونی‌ها، گردشگری، موسسات فرهنگی، مذهبی و نظایر آن از این جمله‌اند. طبق آمار‌های رسمی ۶۰۰ هزار شرکت فرار مالیاتی داشته‌اند، این در حالی است که مالیات کارگران، کارمندان و اصناف خرد، با دقت و انضباطی مثال‌زدنی اخذ می‌شود. سازمان امور مالیاتی برای جذب مالیات بیشتر به تازگی به همکاری با پلیس اقتصادی متوصل شده است.

کاپیتان کریستین کارگزار دولت انگلیس در ۱۹۱۸ می‌گوید: «گفته می‌شود کل مالیاتی که کلانتران از ایل (قشقایی) جمع می‌کنند به ۸۰۰ هزار تومان در سال می‌رسد که ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان از این مبلغ به ایلخانی داده می‌شود». افزایش مالیات و نارضایتی تولید شده به تبع آن، به عنوان یکی از موتور‌های مرحکه اصلی مشروطیت در ایران قلمداد می‌شود.

به گفته کارشناسان مالیاتی و اقتصاددانان، مالیات یک ابزار حکمرانی حساس و شمشیر دولبه محسوب می‌شود که کاربرد آن نیاز به هوش حکومتی بالا دارد. رابطه ظریف مالیات از یک سو با دمکراسی، سطح پاسخگویی دولت و شرایط و شاخص‌های اقتصادی به اثبات رسیده است. فشار مالیات در شرایط رکود تورمی و در یک سیستم اقتدارگرا، نتیجه مطلوبی در بر نخواهد داشت.

گزارش خطا
برچسب‌ها:
مالیات
ارسال پیام
captcha
پیام های شما
مهدی
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۵
اتفاقا دوست من چند سال پیش املاکی بود از کل قرداداها 9درصد می گرفت ولی به دولت نمی‌داد پارسال خفتش کردند گفتند باید مالیات قبلی با جریمش رو بدی!اصولا خوداظهاری بدترین شیوه ی مالیاته! یارو اومده بود کافی نت می گفت مغازه ی من سالی 100میلیون درآمد داره در حالیکه همین مغازه رو سالی 300میلیون اجاره داده!
پاسخ
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۴
مردم و کارمندهای بیچاره که مالیات می‌دادند و از دید شما مردم حساب نمی‌شوند.
ثروتمندها و وکلا و پزشکان قراره مالیات بدن که فشارش به شما اومده، به هر حال شما نون از سفره اینها برمی‌دارید، وگرنه با مردم که کاری ندارید
پاسخ
poya
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۴
دمش گرم من بودم بیشتر هم می گرفتم قسمتی از افراد جامعه که اتفاقا اوضاع مالی و وقت آزاد بهتری هم دارند بیشتر غر می زند و بیشتر هم می گیرند
پاسخ
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۳
وقتی جناب خاندوزی بدون یک روز سابقه کار اجرایی در حد اداره یک دهداری یا یک روز سابقه اقتصادی در حد اداره یک نانوایی سکان اقتصاد کشور رو در دست گرفتن عاقبتی بهتر از این رو نمی شه برای کشور انتظار داشت !
پاسخ
ناشناس
Luxembourg
۰۷:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۳
مردم را تحریم نکنید چون مردم هم مثل شما که بلدید تحریم ها را دور بزنید راه دور زدن تحریم ها را پیدا می کنند و رو به مبادله پایاپای می آورند و پولشان را از بانک ها بیرون می کشند
پاسخ
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۳
ببخشید یعنی الان من که موتور و دوچرخه ام را فروخته ام که خرج جراحی همسرم را جور کنم باید بابت این پول که به حسابم امده برم اداره مالیات جواب پس بدم
پاسخ
ناشناس
خیر
داداش مالیات برای وکلا و پزشکانه، این ها اخبارشون برای پولدارهاست
poya
نمی دانم شغلتان چیست ولی اگر مثل من آزاد هست تفکیک حساب انجام بدید حساب تجاری جدا از مدارک بیمارستان و فر آیند آن هم عکس کپی تا گردش 500 میلیون برای افراد فاقد کار و پرونده مالیاتی مشمول مالیات نیستند و برای بازنشستگان کارمند ها تا یک میلیاد البته اگر تا به امروز تغییر نکرده باشد گرچه اگر کمتر مالیات می دادم خوشحال تر بودم ولی خیلی هم وحشتناک نیست تحت تا ثیر اخبار قرار نگیرید به هر حال باید پول در آورد
مخملیان
Netherlands (Kingdom of the)
۰۴:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۳
آه خدای من
آه آقای رییسی
چقدر به وعده هات نزدیک شدی
آه خدای من
من در بهشت ایران سر میکنم یا در جهنم اسکاندیناوی
آه خدای من آقای خاتدوزی
منتظر قبض مالیاتی خودم هستم
آه آقای زاکانی بلیط سویس خود را گرفته ای
آه خدای من چه سیا بی موقعی ای
آه خدای من آنها را یکجا می‌بری
کمی مهلت بده
....فرمان الهی
ما بندگان ناسپاس را مجازات الهی میکنیم
فرمان خداوند بر حق است
ما به کسی ظلم نمی‌کنیم بلکه ظالمان را در قعر جهنم با آتش پذیرایی میکنیم
پاسخ
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۳
وقتی کاسبان 9 درصد مالیات بر ارزش افزدوه را از مشتری می گیرد دولت نباید حقش را از آنها بگیرد مگر مالیات بر ارزش افزدوه نان دانی آنهاست دوم ااینکه وقتی کارگران و کارمندان مالیات خود را می پردازند بقیه از کاسبان گرفته تا تاجران و تولید کنندگان نباید مالیات بدهند مخصوصا دلالان از خدا بی خبر که با یک خرید و فروش و کلاه برداری از خریداران بی اطلاع دهها و صدها میلیون تومان به جیب می زنند نباید مالیات بدهند حالا که نوبت شما شده شده مالیات قجری پزشکانی که با پول نقد بیماران را نقره داغ می کنند نباید مالیات بدهند سلبریتی ها چرا نباید مالیات بدهند شما اصلاح طلبان که عاشق و کشته مرده غرب هستید کدام کشور غربی از مالیاتش می گذرد همه آنها باید مالیات بدهند و می دهند شما هم چشمتان کور باید مالیات بدهید راف فرارتان مسدود می شود
پاسخ
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۲
حالا یعنی دولت اصلاح طلب مثلا صفویه بود ؟
پاسخ
بهلول
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۲
در راه بازگشت به دوران سیاه قاجار، آرزوی مرگ کردن و بر چسب زدن به دیگران....
پاسخ
ناشناس
Luxembourg
۱۶:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۲
دمت گرم آفتاب سالها بود که اینطور نوشته آبداری نخونده بودیم
پاسخ
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۲
مالیات بدین فرزندان مسئولین ببرن کاناداحالشوبکنن
پاسخ
حسین
France
۱۵:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۲
قبض های مالیاتی نوشته‌شده و اماده وقتی مودی میره تحویلش میدن اعتراض میکنی میگن به من ربطی نداره داری پرداخت کن نداری میره اجراییات .

نمیدونم کارمند های مالیات واسه ۱ درصد پاداشی که میگیرن قراره چنذ میلیون را بیکار کنند .

۲۵ درصد مالیات + ۹ درصد ارژش افزوده مالیاتی هست که دارن میگیرن خدمت رسانی در حد کشور های شاخ افریقا
پاسخ
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۲
نتیجه بیسوادی در اداره امور کشور!
پاسخ
ناشناس
دقیقا کلام شما نمونه بی سوادی و بی اطلاعیه
ناشناس
United States of America
۱۳:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۲
وضعیتی که اینا درست کردن مثل انتخابات فدراسیون فوتبالهشونه
پاسخ
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۲
اینک گفتند اگر بیش از 35 میلیون گردش مالی شد اگر سند به دارای بدی معاف میشوی کذب محض است. دارایی مطقا قبول نمی کند. گوشت دادید دست گربه دیگر پیش پیش کارگر نیست.
پاسخ
م.
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۲
چرا تا حقوق یک معلم و یک کارگر زیاد میشه اول باید مالیاتش را پرداخت کنه ولی درآمدهای گزاف مالیات پرداخت نکنند.
پاسخ
ناشناس
Romania
۱۳:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۲
درآستانه تحول بزرگی در نظام مالیاتی هستیم شامل:
۱.حذف ممیزمحوری، کاغذ و چانه‌زنی
۲.کشف فراریان مالیاتی بزرگ
۳.کاهش ‎#مالیات از تولید
به نفع ‎#تولید و به‌ضرر زرنگهایی که همیشه مالیات خودرا به دوش بخش مولد و سالم اقتصاد انداخته‌اند...
اگر جیغ و دادی شنیدید، بدانید ریشه‌اش کجاست
پاسخ
سردار
کاهش مالیات از تولید ؟!!! مطمعنی ؟!!! من که تولید کننده هستم وزارت دارایی ما رو دوشیده
ناشناس
طبق معمول قشر ضعیف ضرر می کند و قشر مرفه براش فرقی نداره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۲
...من صندوقدار یه صندوق قرض الحسنه خانگیم زمان روحانی ...به همین بهانه یارانه ام قطع شد حالا لابد باید مالیات بدم اینم اخر عاقبت یه کار مثلا ثواب .
پاسخ
ناشناس
Thailand
۱۲:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۲
این دولت از طرفی مدعی است که از رهبری دستور می گیرد و از طرف دیگه تو این شرایط بد اقتصادی مردم از مرده ها هم مالیات میگیره. کم مونده بابت نفس کشیدن هم مالیات بگیره.
پاسخ
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۲
یه زمانی شما ...اصلاح طلب درامد داشتید و مالیات نمیدادید امروز مجبوری مالیاتت و بدی پس این حرفو میزنی چون منافعت به خاطر افتاده این رو به مردم میگیم نمیتونی سرمردم با این حرفهای صدتایه غاز کلاه بزاری .
ناشناس
واااای خدای من واقع شما به وجود یک موجود خیالی به اسم اصلاح طلب اعتقاد داری؟
برای اینکه این حرفا رو بزنی پول می‌گیری یا واقعا همین‌قدر پرتی
ناشناس
آقای شازده مالیات برای یک مملکت خوبه منتها بایدمعلوم بشه کجاخرج میشه!!!!!!!!!!صرف پروارکردن ...ها میشه دیگه!!!!!!!!!!!!
ناشناس
مالیات دادن هم اصولی داره که باید رعایت بشه. اگر در کشورهای خارجی مالیات میدن دخل و خرجشون هم حساب و کتاب داره. اینجا از یک طرف همه اجناس رو چند برابر می کنن از طرف دیگه از هر چیزی مالیات میگیرن اونوقت سر سال چندر غاز به حقوق اضافه میکنن.
ناشناس
Germany
۱۱:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۲
احتمالا پوتین کسر بودجه اش،را ازما میخواهد
پاسخ
ناشناس
Netherlands (Kingdom of the)
۱۱:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۲
"مالیات ستانی دوره قجری". ای ول. زدید تو خال. در حقیقت نوادگان طایفه هزار فامیل قجر دوباره بر سر کار آمده اند ..
پاسخ
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۲
یاد این جمله تو کارتون رابین هود افتادم .به داروغه گفتن ما مردم فقیری هستیم نمیتونیم مالیات بدیم و داروغه هم گفت این مالیات ها برای ... فقیر و بیچاره هست.
پاسخ
ناشناس
معلومه که چه طیف سیاسی از عادلانه سازی دریافت مالیات توسط دولت و مجلس، عصبانی است و ضرر می کند.
ناشناس
برو کارتونت رو ببین